فهرست موضوعات :
– مقدمه
– سیب ( سیستم یکپارچه بیمارستان ها )
– HIS چیست؟
– خصوصیات و ویژگی های سیستم HIS
– اهداف کلی سیستم HIS
– برای راه اندازی سیستم HIS سه گزینه مهم باید مد نظر قرار گیرد
– امکانات لازم برای انجام تمامی امور یک بیمارستان که شامل چند قسمت اصلی می باشد
– شرح هر یک از اجزای سیستم جامع اطلاعات بیمارستان
– و …
سیستم جامع اطلاعات بیمارستانی HIS
مراقبت و سلامت مقوله بسیار مهمی در همه جوامع به شمار می رود و برای حوزه سلامت این یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که امور با کارایی و اثربخشی بالا باید انجام گردند. روزانه صدها هزار نفر از مردم به بیمارستان ها و سایر مؤسسات ارائه کننده خدمات سلامت مراجعه نموده و سرویس می گیرند و کارمندان این مؤسسات بایستی اطلاعات بالینی و عملیاتی وسیعی را در این ارتباط انجام دهند. در گذشته این امکان بود که این اطلاعات به صورت دستی مدیریت شود که این باعث زمان بر بودن کارها و کاهش بهره وری می شد. اما امروزه بیمارستان ها به سیستم اطلاعات بیمارستانی مجهز شده اند که مدیران و کارکنان را در اداره اطلاعات بالینی و اداریِ مربوطه یاری می رساند.
سیب ( سیستم یکپارچه بیمارستان ها ) نامی است بر سیستم اطلاعات بیمارستانی که با همت کارشناسان فن آوری اطلاعات تولید و توسعه یافت. روند توسعه این سیستم از سال ۱۳۸۵ تاکنون به صورت مستمر و پویا ادامه یافته است و این سیستم ( بجز یک مورد ) در تمامی بیمارستان های تابعه دانشگاه نصب و راه اندازی گردیده است.
“HIS – “Hospital Information System چیست؟
سیستم اطلاعات بیمارستانی. در معنای گسترده تر HIS را سیستم اطلاعاتی بهداشتی هم می گویند. کارHIS مدیریت و هماهنگی بخشیدن بین تمام واحد های بیمارستان می باشد.
بعنوان مثال، در سیستم اطلاعات بیمارستانی ، برای هر بیمار یک پرونده الکترونیک (EMR/CPR) تشکیل میگردد، بطوریکه کلیه فعالیتهای بیمارستانی (شامل؛ درمانی، تشخیصی، مالی، و غیره) بیمار از پذیرش تا ترخیص تحت پوشش قرار میدهد.
همچنین کلیه اقدامات درمانی، دستورات دارویی و خدمات تشخیصی از طریق این سیستم به کلینیکها و پاراکلینیکها و حتی مراکز اداری از قبیل حسابداری، داروخانه، انبارها، و سایر واحدها ارسال شده و پاسخ انها دریافت میشود. بنابراین برنامه ریزی و نظارت بر کلیه فعالیت های بیمارستان برعهده سیستم HIS انجام می پذیرد.
از جمله خصوصیات لازم برای یک HIS، به WEB BASE بودن آن می توان اشاره کرد، که می بایست تحت زبان های برنامه نویسی و بانک اطلاعاتی فوق العاده قوی طراحی و پیاده سازی شود.
در یک سیستم اطلاعات بیمارستانی، داده ها باید به صورت منسجم در پایگاه دادهها ذخیره، و در دسترس کاربران مجاز، در محل و در زمانی که دادهها مورد نیاز است، قرار داده شوند.
خصوصیات و ویژگی های سیستم HIS:
۱- وارد کردن اطلاعات در اکثر مواقع با کلیک کردن انجام می پذیرد تا تایپ کردن.
۲- اجرای عملیات ساده و در اصطلاح کاربر پسند است.
۳- بر اساس استاندارد عمل میکند.
۴- سیستمهای کامپیوتری قدیمی را نگه میدارد و سبب ارتقاء آتی و بهبود انها میشود.
۵- با به کارگیری فناوری چندرسانه ای، ضبط انواع اطلاعات صوتی و تصویری در آن میسر است.
۶- کل بخشها و نظام بیمارستان را هماهنگ و منسجم میکند.
۷- کیفیت تصمیمگیری و مدیریتی را بالا میبرد.
و…
اهداف کلی سیستم HIS:
۱- ارتقا سطح کار پرسنل
۲- حذف رویه های تکراری و غیرضروری
۳- استخراج آمار و اطلاعات به روش های سریعتر
۴- افزایش سرعت و دقت در ارائه خدمات
۵- برقراری ارتباط اطلاعاتی بین بیمارستانها و مراکز درمانی در سطح کشور
۶- افزایش دقت در تهیه، ثبت، نگهداری و ارسال به موقع گزارشهای درمانی
۷- بهبود اقتصاد و درمان با صرفهجویی در وقت پرسنل
۸- ارتقای کیفیت خدمات درمانی به همراه افزایش رضایتمندی گیرندگان خدمات
۹- کاهش تخلفات پزشکی
۱۰- امکان طبابت از راه دور
برای راه اندازی سیستم HIS سه گزینه مهم باید مد نظر قرار گیرد:
– بسترسخت افزاری و شبکه
– نرم افزار ( HIS )
– کاربران
قبل از پرداختن به سه مورد مذکور، بیمارستان باید یک تیم برای پیگیری این کار تشکیل دهد. مدیر بیمارستان در راس این تیم خواهد بود. در این تیم رئیس امور مالی، یک پرستار، مدیر دفتر کیفیت، یک کارشناس کامپیوتر و یک کارشناس مدارک پزشکی حداقل افراد خواهند بود. کارشناس ارشد یا کارشناس مدارک پزشکی بعنوان مدیر سیستم HIS انتخاب می شود. (بسته به توانائی نیروی موجود در بیمارستان ، مدیر سیستم انتخاب می شود).
تیم مذکور کار تحقیقاتی خود را بر اساس یک برنامه ریزی منسجم با برقراری جلسات منظم ، شروع می کند.
– بسترسخت افزاری و شبکه
قرارداد با یک شرکت معتبر برای راه اندازی یک شبکه در بیمارستان ، مطابق با آخرین تکنولوژی موجود در کشور اولین گام در جنبه سخت افزاری سیستم هست در این شبکه آینده نگری های خاص و امکان UPGRADE نمودن آن در آینده نیز باید مد نظر قرار گیرد. برای داشتن یک شبکه استاندارد و BACKBONE مناسب، از نظرات مشاور و امکانات شرکت طرف قرارداد باید نهایت بهره را برد. تهیه توپوگرافی شبکه براساس نقشه ساختمانی بیمارستان لازم هست. خریداری کامپیوتر و لوازم جانبی آن، خریداری سخت افزار بویژه سرور از جمله کارهای لازم در این مرحله می باشد.